english

A Verseny rendje

  1. A kórus műsora elsősorban a cappella művekből álljon. Egy-egy hangszerkíséretes mű is megszólalhat. Zongora a helyszínen rendelkezésre áll.
  2. A verseny három fordulóból áll, amelyeken kötelező a részvétel. A három forduló pontszámai adják a végeredményt.
  3. A kötelező művek egy-egy példányát a jelentkezés elfogadásával egyidejűleg kapja meg a kórus.
  4. Az első forduló az ún. gyorstanulási verseny. A 2. és 3. fordulóban két különböző műsort kell összeállítani, a kötelező műveket is figyelembe véve (a 2. forduló műsorába az egyházi, a 3. forduló műsorába a világi művet beépítve).
  5. Az 1. forduló a gyorstanulási verseny, amelyben 75 perc áll egy-egy kórus rendelkezésére egy-egy könnyű, jól énekelhető egynemű vagy vegyeskari mű megtanulására. A sorrendet sorsolás dönti el. Az együttesek 5-5 percenként kapják kézhez a kottát, majd 75 perc múlva 5-5 percenként hívjuk őket a mű megszólaltatására.
  6. A 2. és 3. forduló tiszta éneklési időtartama maximum 15 perc lehet, a 3. fordulóé 15 perc. A művek elhangzása között nincs taps, csak a műsor elhangzása után. A megadott műsoridő túllépése pontlevonással jár.
  7. Mind a kötelező, mind a szabadon választott műveket eredeti hangnemben kell énekelni, kivételt képeznek a reneszánsz művek, amelyek más hangnemben is előadhatók (erről a zsűrit előzetesen április 15-ig tájékoztatni kell), valamint az egyneműkari művek közül azok, amelyeknél erre utalás történik.
  8. A beküldött és elfogadott műsor megváltoztatására nincs lehetőség!
  9. A zsűri a pontozásnál a következőket veszi figyelembe:
    • technikai kivitel
    • művészi megvalósítás
    • műsorválasztás
  10. A díjazottak fellépnek a Gálahangversenyen.
  11. A zsűri dönthet úgy is, hogy az adott kategóriában megosztja, vagy nem adja ki a díjat.
  12. A zsűri valamennyi döntése végleges és megfellebbezhetetlen.